2010-11-23 19:33:51• hírek • Póti Orsolya

A Duo Melos koncertje

A Poesis Multikulturális Központ kedd este a Duo Melos, kolozsvári együttes koncertjének adott otthont. Titus Fluieras és Constantin Andrei Vivaldi koncertet, Paganini és Leclair szonátát játszott a nagyközönségnek.

November 23-én egy újabb sikeres előadás emelte a Szatmári Művészeti Iskola Napjai rendezvénysorozat színvonalát. Ezúttal nem a helyi művészeké volt a főszerep, hanem kolozsvári vendégművészek szórakoztatták a szép számban összegyűlt közönséget.

A Duo Melos együttes két tagja, Titus Fluieras hegedűművész és Constantin Adrei gitáros, a Kolozsvári „Gheorghe Dima" Zeneakadémia és Paitra Neamti Zeneegyetem tanárai rengeteg hazai és külföldi zenefesztivált, koncertet és díjakat tudnak a hátuk mögött. Tehetségüket most a szatmári zenekedvelő publikumnak is megmutatták.

Titus Fluieras a kolozsvári zeneakadémia és a Piatra Neamti Zeneegyetem hegedűkarának adjunktusa. Tanulmányai során Ruha István hegedűművésszel is kapcsolatba került, ő is tanítványa volt a már elhunyt művésznek. Fluieras számos külföldi hegedűversenyről tér haza kitüntetésekkel, és itthon is nagy elismerésben részesül. 1985-ben és 1986-ban az olaszországi Citta di Stresa verseny első helyezettje, 1993-ban a dél-afrikai Johanesbourgban szervezett verseny Aranyérmét kapta meg.



A hazai filharmóniákon kívül koncerteket tartott Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Afrikában és Magyarországon. 2003-ban a bécsi Mozart Filharmónia meghívottja, majd egy kínai turné keretén belül szólistaként lép fel. 2009-ben a YouTube szimfonikus zenekar egyetlen romániai nyertese, és így együtt lép fel a zenekarral a New-York-i Carnegie Hall teremben.

Constantin Andrei szintén számtalan hazai és külföldi rendezvényen vett részt: például a 1983-1990 között a Sinaiai Klasszikus gitár Fesztiválon, vagy 1990-ben a prágai "Tavasz zenéi" elnevezésű fesztiválon. Olyan gitárosoktól tanult, mint John Duarte, Costas Cotsiolis, Michel Sadanowsky, Pablo Marquez és Claire Stancu Delerue. Ő is sok kitüntetést vívott ki magának az évek során. Neve elsősorban a Transilvania Nemzetközi Gitár Fesztiválhoz fűződik, melynek kezdeményezője és művészeti igazgatója.

Az est folyamán a két neves előadóművész Vivaldi egyik koncertjével, Leclair III. Szonátájával és Paganini szonátákkal kápráztatta el a közönséget.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: